ULUKOM MENU
English Türkçe

Yayın Tarihi: 08/01/2013

İhracat Dergisi Ocak 2013 sayısında Ulukomla ilgili yayınlanan haber21

Sektörel Yazılımlara Karşı Talep Artıyor.

Sektörel yazılımlara karşı talebin her geçen gün arttığına dikkat çeken Ulukom Bilgisayar Genel Müdürü Erkin Fındık, “Bir yandan sektörel yazılımların içerikleri zenginleşiyor, diğer yandan da sektörlerin kendi iç rekabeti, daha iyi ve entegre bir sistem ve daha verimli çalışma ihtiyacını doğuruyor.

Dış ticaret, gümrükleme ve lojistik sektörlerine yönelik yazılım üretmek amacıyla 1987 yılında kurulan Ulukom Bilgisayar, faaliyetlerine devam ediyor.

Sektörde en eski ve aynı zamanda toplam müşteri sayısı açısından da lider yazılım şirketi olduklarını belirten Ulukom Bilgisayar Genel Müdürü Erkin Fındık, “Yazılımlarımızı bu sektörlerde her ölçekte firma kullanabiliyor ve referanslarımızı biz www.ulukom.com.tr adresinde yayınlıyoruz. Bunun yanında marka bağımsız donanım ve teknik altyapı hizmetleri sunuyoruz ve mevcut bilgisayar sistemlerine teknik bakım hizmetleri veriyoruz. Bizimle çalışan müşterilerimizin önemli bir kısmı bizi IT partneri olarak görüyor ve IT konusundaki her şeyi bizimle çözüyor. Böylece müşteri açısından da tek elden yürüyen ve daha kolay yönetilebilir bir süreç ortaya çıkıyor” dedi.

Dış Ticaret, Gümrükleme ve Lojistiğin birbiri ile bağlantılı olduğunu ve her birinin kendi içinde çok geniş alanlar olduğunu ifade eden Fındık, “Bu alanların dışına çıkmıyoruz ama yazılımımızdaki modül sayısını bu alanlardaki ihtiyaçlara göre sürekli artırıyoruz. Örneğin 2012’de Türkiye’nin Ortak Transit rejimine girmesi ile beraber NCTS (Transit Beyanname) yazılım modülümüzü ürün gamına ekledik. 2013 yılında gemi acentelerinin verdiği liman ve transit acentelik hizmetlerini kolaylaştıracak yeni bir ürün çıkartacağız. Bütün bu yeni program modülleri mevcut yazılımlarımızla entegre çalışıyorlar” diye konuştu.

Sektörel yazılımlara karşı talebin her geçen gün arttığına dikkat çeken Fındık, “Bir yandan sektörel yazılımların içerikleri zenginleşiyor, diğer yandan da sektörlerin kendi iç rekabeti, daha iyi ve entegre bir sistem ve daha verimli çalışma ihtiyacını doğuruyor. Sonuç olarak kendi sektörlerinde fark yaratmak isteyen firmalar sektörel yazılımlara yöneliyorlar” dedi.

“Yerli yazılım şirketleri birleşmek yerine bölünüyor“

Yazılım sektöründeki gelişmeleri sektörle bağıntılı olarak değerlendiren Fındık, “TÜBİDER Bilişim Sektörü Derneği Başkanı olarak bir değerlendirme yapmak gerekirse, Türkiye’de yazılım sektörü Türkiye bilişim pazarı içinde dünya ortalamasının çok altında bir pay alıyor. Yerli yazılım şirketleri birleşerek büyümek yerine bölünerek çoğalmayı tercih ediyorlar. Rekabet daha çok bir diğer şirketin yazdığı yazılımı aynı içerikle farklı arayüzlerle yazmak ve daha uygun fiyata sağlamak olarak algılanıyor. Oysaki dış ticaret, lojistik ve gümrükleme sektörlerinde pek çok niş alan var. Yenilikçilik yazılımın temel misyonu olmalı, yerli yazılım şirketleri özellikle lojistik sektörü ile ilgili üretecekleri yazılımları yabancı ülkelere de satabilirler. Böylece hem yerli lojistik sektöründe teknoloji kullanımı artar, hem de yazılım şirketlerinin 2023 yılı ihracat hedeflerine önemli bir katkısı olur” şeklinde konuştu.

Dış ticaret, lojistik ve gümrükleme sektörlerinde teknoloji kullanımının halen olması gereken seviyenin çok altında seyrettiğine değinen Fındık, “Dış ticaret yapan şirketler, dış ticarete ilişkin takiplerini standart muhasebe yazılımları ile yapmaya çalışıyorlar. Gümrükleme şirketleri gümrük beyannamelerini bakanlığın sisteminde tescil etmek için elektronik ortamı mecburen kullanıyorlar ama işletmelerinin diğer iş süreçlerini elektronik ortamda yönetmiyorlar. Lojistik şirketlerinin çoğunda sadece muhasebe yazılımı var, operasyon tarafında ofis yazılımları kullanıyorlar. Bu konuda bir eğitim ve bilgi eksikliği olduğu kesin ve bu da teknoloji kullanımına karşı bir çekingenlik yaratıyor. Bunun yanında güven eksikliği de var. Firmalar yazılımları biz yazılım şirketlerinden değil kendi meslektaşlarının ağzından memnunum, kullanıyorum şeklinde duymak istiyorlar” dedi.

Geçtiğimiz yılı yazılım satışları açısından yüzde 20’lik bir büyüme ile kapattıklarını söyleyen Fındık, “2012’nin, Türkiye’de büyümenin yavaşladığı ve projelerin genellikle ertelendiği bir sene olduğunu göz önünde bulundurarak bu büyüme oranını önemli buluyoruz. 2013’te de özellikle lojistik sektöründeki yazılım satışlarında önemli bir ilerleme kaydedeceğimizi öngörüyoruz” dedi.

Mesajınız göneriliyor. Lütfen bekleyiniz.
Mesajınızı aldık, ekibimiz kısa sürede sizinle iletişime geçecektir. İlginize teşekkür ederiz.
Mesajınız gönderilirken bir hata oluştu. Lütfen hataları düzeltiniz veya daha sonra tekrar deneyiniz.