ULUKOM MENU
English Türkçe

Yayın Tarihi: 08/07/2008

Elektronik İmza Bilgilendirme Toplantılarında Türkiye’yi Dolaştık...

Ulukom olarak, Gümrükleme Sektörü Yazılımlarındaki lider konumumuzun getirdiği sosyal sorumluluk anlayışı içinde, Gümrük Mükelleflerini yeni uygulama hakkında bilinçlendirmek için Türkiye’nin 5 değişik noktasında seminerler düzenledik. İlkini Mayıs ayında İstanbul’da düzenlediğimiz toplantılarımıza, Haziran ve Temmuz aylarında İzmir, Mersin, Ankara ve Gaziantep’te devam ettik. Toplantılarımıza katılan yaklaşık 600 Gümrük mükellefine proje ile ilgili en güncel bilgileri sunma imkanına kavuştuk.

Gümrüklerde detay beyan elektronik imza uygulaması pilot olarak 03/06/2008 tarihinde AHL’de, akabinde Ankara TIR Gümrüğü ,İzmir, Mersin ve Bursa Gümrük müdürlüğünde uygulamaya açılmıştı. Özet beyan konusunda ise ilk uygulama 30/06/2008’de AHL’de başlatılmış, Türkiye’deki elektronik imzalı ilk detay beyan ve ilk özet beyan Ulukom Gümrük İşlemleri Detay ve Özet Beyan programları kullanılarak alınmıştı.

T.C. Gümrük Müsteşarlığı halen, projeye ilişkin pilot ve test çalışmasına devam etmektedir. Meclis’te bekleyen Gümrük Kanunu değişikliğinin gerçekleşmesi ve testlerin tamamlanmasından sonra tüm Türkiye’de kullanıma geçilecektir.

İhracatçı Birliklerinde 2002 yılından beri kullanılan İhracatçı Birlikleri onayı (e-birlik) projesinde de elektronik imza kullanımı 01/07/2008 tarihinde başlamış olup bir süre elektronik imzalı ve imzasız e-birlik onayı paralel yürüyecek ve sonrasında e-birlik onayının elektronik imzalı olması zorunlu hale gelecektir.

Ulukom olarak, gerek Gümrüklerde gerekse İhracatçı Birliklerinde elektronik imza kullanımının zorunlu hale gelmesinin 2008 sonundan önce gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Yazılımlarımız tüm bu projeler için güncellenmiş olup, isteyen kullanıcılarımız programlarına elektronik imza modülünü ekleterek ve Nitelikli Elektronik Sertifika (NES) alarak kullanıma başlayabilmektelerdir.

 

Mesajınız göneriliyor. Lütfen bekleyiniz.
Mesajınızı aldık, ekibimiz kısa sürede sizinle iletişime geçecektir. İlginize teşekkür ederiz.
Mesajınız gönderilirken bir hata oluştu. Lütfen hataları düzeltiniz veya daha sonra tekrar deneyiniz.